اعتیاد به مواد محرک و روش های ترک آن

 اعتیاد به مواد مخدر و محرک، کم بلایی نیست؛ اما آن چه این بلا را بیشتر و فاجعه بارتر می کند، برخورد اشتباه خانواده و اطرافیان با فرد معتاد است؛ برخوردهایی که موجب می شود خشونت پنهان در این افراد بیش از پیش بروز و ظهور داشته باشد.
افزایش مصرف مواد مخدر و شیوع آن در بین جوانان از یک سو و ارتباط داشتن برخی خشونت ها و جنایات به عوارض مصرف این مواد از سوی دیگر زنگ خطر بزرگی را به صدا در می آورد که می بایست نهادهای کوچکتر فرهنگی اجتماعی آموزشی مثل خانواده و مدرسه علاوه بر امید داشتن به برنامه ریزی های کلان در مورد کنترل شیوع مواد مخدر و اقدامات بزرگ فرهنگی، خودشان برای پیشگیری از عوارض گسترده اعتیاد کمر همت ببندند.
 
 اعتیاد به مواد محرک و روش های ترک آن  
 
ترک اعتیاد به مواد محرک با موثرترین راهکارهای درمانی
 ترک اعتیاد به مواد محرک  نسبت به ترک مواد مخدر سنتی نظیر تریاک و شیره، تفاوت های به خصوصی دارد. در اعتیاد به مواد محرک بیشتر بر فرایندهای روان شناختی تاکید می شود و دریافت خدمات روان درمانی از اهمیت بسزایی برخوردار است چراکه این مواد بیش از جسم ذهن افراد را درگیر می کنند و آثار روانشناختی مخربی را به جای می گذارند که در صورت عدم درمان می تواند به اختلالات روانی مزمنی منجر شود. معمولا متخصصان برای ترک اعتیاد به محرک ها از روش های درمانی شناختی رفتاری، گروه درمانی و مصاحبه انگیزشی استفاده می کنند که با بالاترین احتمال ترک و کمترین آسیب همراه هستند. با این حال در ادامه بیشتر درباره روش های ترک اعتیاد به مواد محرک توضیحاتی ارائه کرده ایم پس تا انتهای این مطلب با ما همراه باشید.
 
لزوم ترک اعتیاد به مواد محرک 
مواد محرک نظیر شیشه و کوکایین گروهی از مواد اعتیاد آور هستند که فعالیت سیستم عصبی مرکزی را افزایش داده و از همین رو منجر به احساس افزایش انرژی، سرخوشی مفرط و بیش فعالی می شوند. همچنین این مواد با افزایش برخی انتقال دهنده های عصبی در مغز به بروز علائمی نظیر توهم و هذیان می انجامند. به همین خاطر ممکن است فرد تحت مصرف این مواد چیزهایی ببیند یا بشنود که دیگران آن ها را حس نمی کنند. این توهم ها ممکن است محتوای خشونت آمیز داشته باشند و فرد را به سمت آسیب زدن به خود یا دیگران بکشانند. همه این ها در حالی است که فرد مصرف کننده مواد محرک نمی تواند در این شرایط فرق واقعیت و خیال را تشخیص دهد و کنترل چندانی روی رفتار خود ندارد.
در نتیجه برای مراقبت هرچه بیشتر از خود و اطرافیانتان لازم است که از آثار گرانبار مواد محرک اطلاع داشته باشید و در صورت اعتیاد به آن هرچه زودتر برای ترک اقدام نمایید و به  مرکز ترک اعتیاد  مراجعه نمایید. توجه داشته باشید که مصرف این مواد در دراز مدت علاوه بر آثار سوء گفته شده می تواند به اختلالات روانپریشی نظیر اسکیزوفرنی یا افسردگی دوقطبی بیانجامد و مشکلات پایداری را در زندگی فرد به وجود آورد. این مشکلات در صورت ترک نیز باقی می مانند و منجر به آشفتگی های زیادی در زندگی فرد می شوند.
 
 اعتیاد به مواد محرک و روش های ترک آن   
روش های ترک اعتیاد به مواد محرک
مواد محرک برخلاف مخدرهای سنتی نظیر تریاک و شیشه هنگام ترک علائم جسمانی چندانی ایجاد نمی کنند اما می توانند پریشانی های روانی زیادی را به وجود آورند که از جمله آن ها می توان به احساس افسردگی بسیار شدید، اضطراب مفرط، بی قراری و تنش اشاره کرد. به همین خاطر در دوران ترک این مواد بسیار اهمیت دارد که از خدمات یک متخصص در حوزه سلامت روان نظیر روانشناس یا روانپزشک کمک بگیرید. ما در ادامه به روش های روانشناختی که در ترک مواد محرک به کار گرفته می شود اشاره کرده ایم.
 
درمان شناختی رفتاری
در درمان شناختی رفتاری این گونه تصور می شود که رفتارها و هیجانات مخرب در نتیجه افکار تحریف شده ایجاد می شوند. از همین رو درمانگران تلاش می کنند عقاید زیربنایی موثر در مصرف مواد را شناسایی کرده، آن ها را به درمانجویان نشان دهند و جایگزین های مناسبی برای آن ها پیدا کنند. برای مثال برخی افکار که تحت باورهای تسهیل گر شناخته می شوند به فرد اجازه می دهند در اعتیاد درگیر شده و مصرف را کنار نگذارد. از جمله مشهورترین باورهای تسهیل گر می توان به “من معتاد نمی شوم”، ” من تفریحی مصرف می کنم” و “این مواد اعتیاد آور نیست” اشاره کرد.
 
گروه درمانی از روش های ترک اعتیاد به مواد محرک
گروه درمانی یکی از روش های بسیار موثر در ترک اعتیاد به انواع مواد است که علاوه بر ترک، به رشد مهارت های روانشناختی فرد نظیر اعتماد به نفس و ارتباطات اجتماعی نیز کمک فراوانی می کنند. در این گروه ها افرادی که تجربه مصرف محرک ها را داشته اند در کنار هم قرار می گیرند و در مورد روش هایی که برای ترک به کار برده اند به یکدیگر اطلاعات می دهند. گروه درمانی ها می توانند به دو صورت بی رهنمود یا رهنمودی برگزار شوند. در روش بی رهنمود افراد بدون حضور درمانگر دور هم جمع می شوند و انجمن هایی شبیه به الکلی های گمنام را تشکیل می دهند اما در روش رهنمودی درمانگر از قبل اهدافی را تعیین می کند و سعی می کند درمانجویان را در جهت های خاصی هدایت کند تا فرایند ترک تسریع شود.
 
مصاحبه انگیزشی
مصاحبه انگیزشی روشی است که افراد را برای شروع ترک آماده می کند. بسیاری از افرادی که مواد مصرف می کنند معتقدند به اعتیاد مبتلا نیستند و از همین رو حاضر به انجام هیچ گونه اقدامی در جهت ترک نیستند. در این شرایط مصاحبه انگیزشی می تواند به بن بست درمانی خاتمه دهد و آمادگی افراد را برای شروع مراحل درمان بالا ببرد.
 
روش ماتریکس
روش ماتریکس یکی از پرکاربردترین روش های درمانی در ترک اعتیاد به مواد محرک است. ماتریکس در حقیقت رویکردی التقاطی است که در آن درمانگر از روش های گوناگون کمک می گیرد و خود را به یک روش درمانی خاص محدود نمی کند. در نتیجه به ضرورت ممکن است رویکردهای مختلفی نظیر درمان شناختی رفتاری، گروه درمانی، خانواده درمانی و مصاحبه انگیزشی مورد استفاده قرار گیرند.
 
 اعتیاد به مواد محرک و روش های ترک آن  
ترک انواع مواد محرک
در این مقاله به طور کلی به روش های ترک اعتیاد به مواد محرک اشاره شد برای کسب اطلاعات دقیق تر در مورد ترک اعتیاد به هر کدام از مواد محرک می توانید مقالات مربوط به موارد زیر را مطالعه نمایید و یا به  مرکز ترک مواد محرک  مراجعه نمایید.
ترک شیشه
ترک اعتیاد به کوکائین
ترک ریتالین 
ترک کراک

آیا گُل نوعی ماده محرک است؟
 
خیر ماده مخدر گل یا ماریجوانا ماده ای است که از گیاه شاهدانه به دست می آید و به عنوان نوعی کانابیس طبقه بندی می شود. بااین حال به دلیل آثار روانی مشابه، درمان های به کار رفته در ترک محرک ها و ماده مخدر گل مشابه یکدیگر هستند.

برچسب ها :
ترک اعتیاد به مواد محرکمرکز ترک مواد محرکترک اعتیادمرکز ترک اعتیاد
سایر مقالات