ضررهای کشیدن سیگار و فواید ترک آن

 جالب آن است که بدانیم برخلاف تصور عامه مردم، سیگار با داشتن ماده شیمیایی به نام نیکوتین یکی از اعتیادآورترین ماده های کشیدنی در سراسر دنیاست که سالانه سبب بسیاری از بیماری های جدی و خطرناک می گردد. با این حال  ترک اعتیاد  از این ماده با اراده خود فرد و یا  مرکز ترک اعتیاد  امکان پذیر است.
 
   
 
 
حال می خواهیم بدانیم سیگار چیست؟ و چه چیزی در آن سبب بوجود آمدن حس آرامش در بدن فرد می گردد؟
سیگار در واقع کلمه ایی اسپانیایی است که به آن سیگارا یعنی پیچیده شدن در کاغذ می گویند. در زبان انگلیسی به آن سیگارت به معنای پیچیده شدن در کاغذ می گویند که در واقع برگ های خشک شده گیاه توتون را در کاغذی مخصوص رول کرده و استفاده می کنند. نوع دیگری از سیگار وجود دارد که به آن سیگار برگ می گویند که برگ توتون را مستقیماً و بدون استفاده از کاغذ استفاده می کنند.
یک نخ سیگار با ترکیبی از قطران (تار) و هزاران ماده شیمیایی دیگری مانند هیدروکربنهای پلی آروماتیک، آمین های آروماتیک و دهها ترکیبات غیر ارگانیک و سرطان زا دیگر برای بدن انسان سمی و خطرناک می باشد تشکیل شده است که این مواد شیمیایی و سمی با هر پک زدن فرد وارد ریه ها شده و به دلیل چسبناک بودن آن در ریه ها رسوب می کند. هر فرد با کشیدن روزانه یک پاکت سیگار چیزی در حدود 210 گرم قطران را در طی سال وارد ریه های خود می کند.حس خوشایند و لذتی که به فرد در اثر کشیدن سیگار دست می دهد، فرد را ترغیب می سازد تا به سیگاری بعدی تمایل نشان دهد. در واقع نیمه عمر لذت سیگار کشیدن در بدن فرد چیزی در حدود یک ساعت است و همین امر سبب می شود تا فرد پس از مدت کوتاهی اقدام به کشیدن نخ بعدی سیگار کند
 
    
 
نیکوتین موجود در سیگار سبب بروز یکسری تغییرات در جسم فرد می شود که از جمله اثرات آن می توان به موارد زیر اشاره داشت:
 
 1) ترشح آدرنالین در خون اشاره کرد،
 2) سیگار کشیدن سوخت و ساز بدن فرد را بالا می برد،
 3) همچنین نیکوتین موجود در سیگار باعث بالا رفتن ترشح استیل کولین شده که این امر به فعالیتهای نورون های مغزی مربوط می باشد،
4) بالا رفتن سطح ترشح دپامین که مرتبط به حس خوشایند از لذت سیگار کشیدن است،
5) آزادسازی سطح گلوتامات می شود که همین امر سرعت یادگیری را بالا می برد،
6) افزایش ترشح آندروفین در بدن شده که این ترشحات همانند مرفین در بدن خاصیتی چون مسکن را ایفا می کند،
با تمام این احوال اینها نیمه ی پر لیوان است که ما از ماجرای کشیدن یک نخ سیگار می بینیم. اما در واقع، نیمه تلخ و تاریکی نیز در بطن ماجرا نهفته است که با استمرار به کشیدن سیگار نه تنها زندگی روزمره خود را دچار اختلال می کنیم بلکه سلامت جسم و روان خود را بشدت به مخاطره می اندازیم.

 
فواید ترک سیگار چیست؟

تاثیرات زیانبار سیگار بر بیماری آسم، امری بدیهی است؛ در صورت ابتلا به این بیماری، مهم ترین اقدام  ترک سیگار  است.
به گزارش سرویس ترجمه ایمنا، بارها شنیده ایم که سیگار کشیدن برای مبتلایان به بیماری آسم و همچنین سلامت خانواده آن ها مضر است. سیگار کشیدن خطر ابتلا به سرطان ریه، سرطان گلو، آمفیزم ریه، بیماری های قلبی، فشار خون بالا، زخم معده و بیماری لثه را افزایش می دهد و وضعیت مبتلایان به آسم را وخیم تر می کند. این عادت نادرست موجب سرفه، کاهش توانایی هایی ورزشی، گلودرد، افزایش چروک های صورت، تغییر رنگ دندان ها و تیره شدن پوست می شود. از طرفی دیگر ترک سیگار، حس چشایی و بویایی را بهبود بخشیده و باعث افزایش طول عمر می شود. در این گزارش شما را با راهکارهای موثر برای ترک سیگار و فواید آن آشنا می شویم:
 
 
  ضررهای کشیدن سیگار و فواید ترک آن   
برنامه ریزی برای ترک سیگار
برای ترک سیگار، یک روش واحد وجود ندارد؛ در صورت اعتیاد به سیگار، می توان از پزشک خود درباره برنامه های ترک سیگار سوال کرد. قبل از ترک ناگهانی این عادت نادرست، تنظیم یک برنامه به روند کاهش وابستگی آن کمک خواهد کرد. انتخاب یک تاریخ مشخص برای آغاز ترک و آماده شدن برای آن، در میان گذاشتن هدف خود با خانواده و دوستان، ثبت زمان و علت سیگار کشیدن، فهرست دلایل خود برای ترک سیگار و مرور لیست قبل و بعد از ترک، انجام فعالیت های مفید در هنگام افزایش میل به سیگار، از جمله مواردی است که ممکن است به ترک سیگار کمک کند. همچنین استفاده از داروهای جایگزین نیکوتین مانند آدامس، قرص های لوزی شکل، اسپری های بینی و استنشاقی و داروهای تجویزی بدون نیکوتین مانند وارنیکلین و بوپروپیون نیز  به ترک سیگار کمک می کند.

راهکارهایی موثر برای ترک سیگار 
هنگام  ترک سیگار  بر آنچه از دست می دهید، تمرکز نکنید، بلکه تمرکز خود را بر آنچه به دست می آورید، قرار دهید.
به خود یادآوری کنید شما آنقدر قوی هستید که از عهده ترک سیگار بر می آیید.
هنگام میل به سیگار، یک نفس عمیق بکشید؛ نفس خود را ۱۰ ثانیه نگه دارید و سپس آن را به آرامی رها کنید.
خود را با انجام تمرینات ورزشی، کارهای دستی یا کار با کامپیوتر مشغول نگه دارید.
فعالیت هایی که به سیگار کشیدن مرتبط است را تغییر دهید؛ پیاده روی یا خواندن کتاب، جایگزین مناسبی برای کشیدن سیگار محسوب می شود.
کبریت، فندک و یا سیگار، همراه خود نداشته باشید.
به مکان هایی مانند موزه و کتابخانه بروید که در آن ها سیگار کشیدن ممنوع است.
هنگام میل به سیگار، غذاهای کم کالری و سالم بخورید؛ هویج و ساقه های کرفس، میوه های تازه و میان وعده های بدون چربی، انتخاب های خوبی است. از مصرف غذاهای شیرین یا تند که ممکن است باعث اشتیاق به سیگار شود، پرهیز کنید.
 آب، چای گیاهی و نوشابه های غیر کافئینی بنوشید؛ از نوشیدنی های الکلی اجتناب کنید، زیرا آن ها باعث تحریک یشتر شما برای سیگار کشیدن می شود.
فعالیت های ورزشی دهید و با افراد غیر سیگاری معاشرت کنید. ضمنا از  مرکز ترک سیگار  نیز میتوانید کمک بگیرید.
برای ترک سیگار به دنبال یک حامی باشید و با افتخار با دیگران در مورد این مرحله مهم از زندگی خود صحبت کنید.

مزایای ترک سیگار 
۲۰ دقیقه پس از ترک سیگار، فشار خون و ضربان قلب کاهش می یابد. همچنین در این مدت گردش خون و حرارت دست و پا شروع بافزایش می یابد . ۱۲ ساعت پس از ترک سیگار نیز سطح مونوکسید کربن در خون به حالت طبیعی بر می گردد. بعد از دو هفته تا سه ماه، گردش خون بهتر می شود و عملکرد ریه ها بالاتر می رود. پس از یک تا 9 ماه، سرفه و تنگی نفس کاهش می یابد و بعد از یک سال، خطر ابتلا به بیماری های قلبی نصف افراد سیگاری می شود. پنج سال پس از کنار گذاشتن سیگار، خطر ابتلا به سرطان دهان، سرطان گلو و یا مری در مقایسه با افراد سیگاری به نصف کاهش می یابد. بعد از ۱۰ سال نیز خطر مرگ ناشی از سرطان ریه، تقریبا به نصف افراد سیگاری می رسد و خطر ابتلا به سرطان های دیگر مانند سرطان حنجره و پانکراس نیز کاهش می یابد. همچنین پس از مدت ۱۵ سال، خطر ابتلا به بیماری های قلبی مانند یک فرد غیر سیگاری می شود.

برچسب ها :

ترک سیگار

مرکز ترک سیگار

ترک اعتیاد

مرکز ترک اعتیاد